Principen: Hellre fria än fälla gäller inte handboll

När man vet att man upplevt sin största kris i sitt 50 åriga liv med 6 dödsfall i sin närhet under 2013. Då var man lycklig och såg lite ljus i tunneln inför 2014. Inte en dag går förbi utan man tänkte att jag måste sluta att lägga ned all denna tid på Swithiod och Handbollen som Ordförande med alla roller utom Ungdoms sidan som skötts fantastiskt av Peder Leile. Ledare Tränare Föräldrar inom alla 00 lag är med på tåget och bringar ljus till Stockholms Handbollens allt fler nedsläckta hallar. En metafor för att dom lyckas trots än mer begränsade resurser för inomhus idrott i Stockholm Stad. Bortfallet av några 95 killar i början av säsongen har nu gjort sin tribut. A-laget har haft det kämpigt värre när skador och sjukdomar verkligen präglat laget och till matcherna i den Tuffa Div 2 Östra. Truppen blir tunn. Men dom som finns där sliter ont och ger sig aldrig. Samma hände även vårt B-lag IF Gauthiod. Gauthiod har ändå landat stabilt i mittregionen av Div 4. Kan varken gå upp eller ramla ur OM det nu inte händer något oförutsett. Gauthiod idag består av dom juniorer som finns kvar i A-laget samt idel äldre och erfarna Swithiod Stjärnor som inte vill eller kan släppa handbollen. Dvs en stor resurs för en Handbolls föreningen i dess utveckling av yngre spelare. Om det nu inte vore för det oförutsedda och just detta med matchplanering under Sportlovet.

Den 3/3 -2014 ungefär Kl:10:00 raderade Tomas Pellbjer (Vikarerande Tävlingskonsulent för Föräldra Lediga Adam) IF Gauthiod ur historie böckerna och Div 4 med några enkla knapptryck på tangent bordet. Svårare än så var det inte för dom. Fick ett samtal från ovan nämnde 09:15 på Måndagen som före men det var så stelt och inte ett dugg empatiskt så jag förstod att det spelade ingen roll vad jag anförde bortsett det jag redan redogjort i ett skriftligt Email samt inbetalade böterna. Här var det någon som bestämt sig att Gauthiod skulle bort. Skall poängtera att vi gjort allt rätt i uppföljningen efter den aktuelle WO matchen. Men lever man med devisa att hellre fälla än fria istället för tvärtom bör man rannsaka sig själv med vad man sysslar med egentligen. Förbundet eller förbunden är till för att hjälpa sina medlemmar inte stjälpa. Om man brydde sig i vilka konsekvenser detta beslut får för utvecklingen och handbollen. Förtroendet för vårt egna förbund kommer på MÅNGA fronter inte bara IF Swithiod/Gauthiod nå botten nivåer. Vi har många vänner ute i Handbollen som idag inte förstår hur fasen sådant här kan förekomma. Nedan kan ni läsa ur Paragrafen som man gömmer sig bakom men ej följt.

Uteblivande från match
Lag som inte infunnit sig till kallad match enligt spelordning eller kallelse utan godtagbara skäl förlorar matchen med 0-10 och ska uteslutas ur serien om inte godtagbara skäl föreligger. En skriftlig redogörelse ska vara förbundet tillhanda inom tre dagar. Föreningen betalar dessutom alla utgifter som uppkommit i samband med den inställda matchen samt wo-avgiften. Wo-avgiften skall vara inbetald inom fem dagar på StHF:s bankgiro 206-3469.
Lag som får spela kvar i serien trots en lämnad walkover och som för andra gången inte infinner sig till kallad match utesluts automatiskt ur tävlingen och betalar dessutom avgifter enligt ovan. Föreningen kan dock med angivande av godtagbara skäl senast tredje dagen efter att matchen skulle ha spelats skriftligen hos StHF begära att uteslutningen hävs. Föreningen skall vidare betala återinträdesavgiften (ny startavgift).
Dessutom gäller att lag som lämnar wo enligt SHF:s tävlingsbestämmelser § 1:8 till administrerande förbund betala ett belopp som motsvarar de kostnader föreningen skulle haft för att genomföra matchen(erna).
Lag som lämnar wo i någon av de två sista spelomgångarna betalar dubbel wo-avgift.

Nu är dessa aggressiva paragrafer och regler framtagna av Svenska Handbolls Förbundet för mängder av år sedan. Den skall vägleda och var rättesnöre för dom lokala förbunden. Eftersom denna kultur är Statiskt för att underlätta för olika kommittéer i sina beslutsfattande. Dvs att inte behöva titta på skriftliga redogörelse vid tex överklagande. Medlemmarna i RK Tk och alla andra med k som slutändelser både på lokala och riksplanet får en lätt uppgift då man BARA behöver följa lagtexten. Som dom själva skapat men på flera punkter inte följer utvecklingen. Straffet som IF Gauthiod döms till strider direkt mot Mänskliga rättigheter. Hur skall man som människor ställa sig bakom detta att släcka en fungerade förening och utdöma skyhöga böter för att vi för 1:a gången inte kunde få ihop ett lag och detta på en tidpunkt då alla från förbunds folk till människor med ekonomi unna sig Sportlovs ledighet. Att lokala förbunden inte på något sätt vågar agera mot Svenska Handbolls Förbundet trots att dom själva vet att det dom gör är totalt fel och omänskligt. Visar att här har vi inom Handbollen en toppstyrning som hos många andra helt raderats. Beslutsfattande och lokala regelverk som styrmedel gör att organisationen fungerar bättre och Moder Förbundet tillkommer vid komplicerade fall. Situationen är inte alls konstig heller. Folk på höga maktpositioner är rädda om sina arbeten. Vilket gör att man blir kvar alldeles för länge och kan heller inte bidraga till förändringar.

Jag påtalade vid ett inlägg min egna mogenhet kontra splitvison för att gå funktionärs utbildning. Jag ratade mig själv pga ålderskvotering. Idag 50 år. Jag hade gjort ett utmärkt jobb inledningsvis men eftersom det tar upp till 5 år minst och ytterligare för att nå Elitnivå så för Handbollens skull som idag inte ens kan jämföra sig med Bengans Boys handbollen. Idag är tempot och intensiteten publiktrycket etc på en helt annan nivå. Skall man hinna med och vara ett stöd till Domarparet måste man vara vaken nyanserad stark och helst inte missa något. Ni som följt senaste mästerskapen kan inte missat detta. Ursäkta franskan åldringar som sitter i sekretariatet. Dom beter sig ibland som TV Journalister som bara önskar att få stå mitt i blid och få någon som helst bekräftelse på sin existens. Utan veta att dom faktiskt inte gjort som dom skall enligt ¨The Book¨. Om det nu är någon som undar varför inte Kameran under handbollsmatcher placeras på andra sidan mot bänkarna och sekretariatet. Nu vet ni.. Har ställt frågan till flera produktionsbolag i Sverige.

Att i huvudtaget behöva genomleva denna förnedring vi utsatts för från Svenska Handbolls Förbundets förlegade regelverk gör att man tappar helt förtroende för dom. Men jag är inte ensam efter kontaktat flertalet föreningar senaste dagarna. Många har historier att berätta hur stelbent och icke förlåtande denna organisation är mot sina medlemmar som dom skall hjälpa. Då undrar jag själv vad jag håller på med och all tid man lägger på detta. Gratis tid. För att få ta emot allt detta. Vad är det man gör för fel för att förtjäna denna behandling. Jag vet att jag släpper garden och gör mycket baserat på känslor. Men aldrig med intentionen att skada varken förbunden föreningar medlemmar och aktiva inom Handbolls rörelsen.

Inomhus sporter i Stockholm idag är så efter satt att för att reparera denna skada behövs inte bara sparka samtliga i dagens Idrottsnämnd som vanvårdat sitt ämbetet under snart 2 valperioder utan en ny omfördelnings politik inom Idrotten. Dessutom behöver staden 1 Idrottsborgar råd som BARA sysslar med Idrottens utveckling. Personen bör vara stark och omutbar för att tala klarspråk och ingen målvakt heller. Dvs allt det vi idag saknar. Med Sten Nordin som inte gillar sport och en budgetkista så tom att det flyger mal ur den när den öppnas. Eftersom inga hallar byggts mer än ett par stycken och några renoverats medans Stockholm växer varje år med flera 100000 nya medborgare. Så tickar den Sociala Bomben när alternativen till Ungdoms Idrott och Folkhälsa försvunnit. Det är här jag vill att Inomhus förbunden samarbetar och likt fotbollen Lobbar för sin sak där besluten fattas. Ser inget av detta idag ens med den lilla insynen i styrelse rummen. Men nä. Vi jagar våra medlems föreningar istället….

Slut finish 2 saker. Regel för uteblivande av match har uppkommit under en tid då Visby låg i Seriespel i Stockholm vilket dom gör än idag men från den tiden då regeln tillkom så var det många föreningar som valde WO och böter för att slippa åka till Visby. Jag har en viss förståelse för detta på den tiden. Ta sig till Gotland var varken billigt eller snabbt. Det var en helg som rök för en match. Då varande färjebolag tog dessutom rejält betalt under dom få turer som gick till ön. Rejält. Tiderna har förändrats och Gotlands matcherna kostar inte så mycket mer än en borta match på fastlandet i södra eller norra Sverige och kan göras under 1 dag. Dessutom vet jag att numera är det många lag som spelar i samma serie som Visby som ser fram emot denna resa.

På Söndag spelar IF Swithiod sin näst sista hemma match för säsongen men den sista på hemma plan. Som brukligt numera så får just Swithiod känna av illa planering. På Söndag möter vi HK Tuna i Västertorpshallen. Sista matchen har dock helt plötsligt hamnat i Farstahallen. Istället spelas det fotboll!!?? jag säger det igen till Sporten Fotboll eller vad man nu vill kalla den och som åtnjutit alla tänkbara förmåner från Idrottsnämndens medlemmar senaste 8 åren spelar i Västertorpshallen. Vi blir utknuffade från vår egna hemmaplan i seriens sista omgång som dessutom i nuläget kan avgöra mycket för Swithiod framtid. Bör jag tillägga vem som ligger bakom detta??

Lite glada nyheter om än pinsamma. Vill ni se topphandboll och samtidigt träffa folket som skall jobba för handbollen. 2 April spelar Sverige landskamp mot Tyskland i lyssna nu. Eriksdalshallen??!! Sveriges Huvudstads Enda Hall för inomhus idrott. Dessutom är den inte ens godkänd av något förbund utan lever pga en evig dispens från ..Vilka då tror ni???. Göra detta skapar underlag för dessa en ögda politiker att INTE bygga en värdig arena till Inomhus idrotter. Man skäms så det räcker…

Hallplaneringen går vidare men glöm inte att det är valår så finnes inget som kan fast ställas i dokument. Bara löften som efter valet kan direkt rivas upp. Beslut om Bandyhallen i Tallkrogen faller nästa vecka. Vintervikshallen. Mitt lilla skötebarn som ni vet som följt Facebook gruppen om en hall under Essingeleden. Där har man inte kommit längre. Varken byggherre eller Projektledare har utnämnts. Bygglovet är dessutom som på många andra platser temporärt. Men följs med lupp.

Sist måste gratulera Kalle Mattson och hans unga Hammarby som verkligen visar lagmoral och kämpa glöd. Nu är dom i slutspel. Frågan är vilket lag som vill välja Hammarby. Inga!! Dagens Hammarby kan slå vilka som helst och är svårslagna. Hamamrby har allt att vinna och motståndarna allt att förlora. Tyvärr för svensk handboll på Europa Nivå är serien alldeles för jämn. Får dock hoppas på att IFK K når hela vägen. Enda är om Kalles gäng tar sig till Malmö Arena. Då får dom vinna. Kristianstad är dock den enda föreningen som kan värva ett helt nytt lag till nästa säsong. Blir det CHL så kommer flera av dagens spelare få flytta på sig. Blottorna idag är tydliga.

Sworza

Gerry