2014 och nu 15.. Och hur kommer det gå??

BHK2014-15

Skall inte älta hela 2014 utan vi tar hösten och framåt. Handbollen på Nationell nivå ser ungefär ut som man förutspått. Vem kommer hindra Sävehofs Damer att vinna 100 raka Elitseriematcher?? Idag finns inte pengar eller intresse för en stor Elitsatsning typ Sävehof inom Damhandbollen. Bygga ett Europalag på Klubbnivå är kostsamt. Sävehof är inte nära men väl inne att störa dom stora och sopa banan på hemmaplan. På herrsidan har tronbytet inletts sedan 2 år tillbaka. Och i och med Albrechtsson beslut att dra ur sina herrar ur Europaspelet så ligger pinnen hos IFK Kristianstad. Dom bygger upp något bestående runt sin Nya Arena som är fullspäckad match efter match. Denna säsong har dom visat att nu skall dom gå hela vägen. Enda som egentligen kan störa dom bortsett dom själva är Mikael Franze’ns Alingsås. Hans mix av unga och lite erfarnare + 2 st av Stockholms absolut bästa målvakter har fallit väl ut. Om dom 2 lagen inte möts i Finalen i April får ses som en riktig skräll. Skräll kan man kalla detta om man går direkt över till landslaget och Viktor Östlunds entre’ i VM i DoHa. Det var häftigt och kul. Men tyvärr bottnade han i matchen som betydde mest. Polen som återigen slog ut Sverige ur eller från en större turnering. Tror inte Sverige förstod att det var en 1/8 dels final utan en match i mellanrundan. Polen var riktigt dåliga i denna match men Sverige var än sämre fram för allt framåt. Vi hade visat mot Frankrike att vi kunde anfalla även utan Kim. Nu vart det ingenting. Sverige hade annars gått bra i turneringen och nämnde Östlund överraskade och tog ansvar för avsaknaden av Kim Ekdahl Du Reitz. Marcus Ohlsson där emot var blek genom hela turneringen. Inget nytt. Killen har fått mängder av möjligheter i Landslaget via sin tillika Klubbtränare Ola Lindgren.

Just Sveriges 9 meters spelare är vårt stora aber. Utan Kim och Kim samt en oprövad Gottfridsson står sig Sverige slätt mot andra landslag. Vi har idag Kant Linje och målvakter i absoluta världstoppen samt en solitt försvar. 9 meter och ett brett anfalls spel involverande kant och linje i det uppställda är det vi saknar idag. Det finns Elitseriespelare som knackar på dörren och okända för våra kommande motståndare. Josef Pujol en unik karaktär och otäck för alla motståndare. Supertalangen Lukas Nilsson som förmodligen hamnar i IFKK redan nästa säsong. Helge Freiman GUIF blev skadad men kommer lyfta mer och mer. Har rätt inställning och kunnande för Topphandboll. Största problemet är dock högernian. Idag har vi BARA Kim som styr hela laget från den positionen och på Världsnivå. Sedan får man gå ned ett antal steg i Kvalitet för att hitta Johan Jakobsson. Tyvärr är han en av det mest ojämna spelare som snört på sig ett par skor i Landslaget. Senare år för många dalar. Lite längre ned Magnus Persson som nu verkligen fick chansen men inte tog den alls när Kim skadades. I Elitserien finns heller ingen som sticker ut idag. Gällande coacherna så gillar jag Staffan/Ola. Tror även spelarna gör detta. Ser bara 2 ersättande kandidater idag om det skulle bli aktuellt. Mikael Franzén eller Ljubomir Vranjes.

Nu måste dom dock baka om rejält på 9 meter. Alla positioner där bör ses över inför kommande EM. Den tuffaste turneringen inom Handbollen. Och just EM klev våra Svenska damer eller tjejer fram rejält i December 2014. Alltså jag ville och försökte få in dom på Radiosportens Jerringpris. Var dock fel färg på medaljen. Men här skiljer sig herr och damlandslaget på 2 punkter. Tjejerna har ett fungerande anfalls spel i absolut världsklass. Imponerar rejält. Även bakåt är man riktigt i Världstoppen. Men i målet har vi 20 % målvakter. Anledningen till att vi inte stod i Finalen. Att lämna Cilla Grubbström hemma i Skövde ångrar man säkert idag. Enda målvakten som spelat på denna nivå och gjort det riktigt bra. Problemet Framför allt handlar det om att SHF inte vill bekosta kompetent målvaktstränare till landslaget utan det skall klubbarna sköta. Nu vet vi svaret. Så tjejerna gjorde en bragd under dessa förutsättningar. Johanna Bundsen ryckte upp sig i Bronsmatchen och hjälpte sin lagkompisar till Segern. Var också den enda under turneringen där målvakten nådde nära 40 %. Filippa Ide’hns EM kan beskrivas med räddningsprocenten mot Norge. 17%. Men nu väntar VM-kval och som jag ser det är det att försöka hitta målvakter som gäller för tror inte man skall chansa en gång till med dessa 2. Grubbström behövs och Kanske Bundsen bakom henne för se och lära. Jag menar när Norge tappar 2 av sina Världsmålvakter inför mästerskapet och stoppar in Mats Ohlssons adept 24 åriga Silje Solberg som spikar igen och blir turneringens bästa målvakt. Whata f… Nä bara lyfta på Hatten igen för Norska Tjejerna. Spelar banne mig ingen roll hur många som skall pressa fram en bulle ur ungnen samtidigt. Dom har lika bra ersättare. Bredden är helt enorm.

Mera lokalt så klev IF Swithiod in i Div 2 Norra inför Säsongen. Det med nygammal tränare och ett splittrat lag. Nya spelare tillkom under seriens gång. Men som alla vet tar det ett tag och spela in sig. När dessutom träningarna till antalet liknar mer Div 5 lags till antalet. Då kan man inte leva upp till favoritskapet som lades på en av flera tidningar utanför Fjollträsk. Tvärtom. Swithiod slåss just nu för att inte hamna i Div 3. Man har dessutom insett att Handbollen numera även på Div 2 nivå innehåller väldigt vältränande motståndare. Nu skall inte stickas under stol att inte Swithiod har bra spelare. Det har dom fast med olika brister och fördelar. Skador har även tagit sin tribut. Varav ett korsband på en nyckelspelare kan dokumenteras. Men igen. Motståndarna orkar mer idag än tidigare. Bättre kondition bättre kunskaper. Efter en riktig usel Norrlandsturne’ så åkte man sedan till Uppsala och vann. Kanske det vänder nu till upploppet. För Gauthiod i den sammanslagna Div 5 Stockholm. Har man blandat och gett men mycket baserat på vilka som kommer till spel. Men i sann Switteanda har man spelat ut flera duktiga motståndare och parkerat som 2:a i serien efter ett Nystartade Djurgården. Men 2:a ger direktplats till Div 4. Så bra och kul.

Skall erkänna att jag inte längre följer IF Swithiods eskapader så noga både på herr och ungdoms sidan som jag borde. Men som sagt en ny Ordförande Jennifer Kelly har intagit min plats som jag lämnade självmant i Somras. Och henne tror jag väldigt mycket på som en stark Ordförande som har rätt inställning att styra IF Swithiod in i Framtiden. Tyvärr har jag inte släppt hur vi behandlats av StHF och SHF. Men vi är inte ensamma kan jag meddela. Så länge SHF inte gör upp med sitt förflutna från ett från föreningshåll accepterat sätt kommer det alltid dyka upp okunniga Journalist grodor i Dagspressen likt Expressen under VM-Veckan. Där hyllade man Staffan Holmqvist som en 1998 hjälte och orsakade ramaskri inte bara inom handbolls rörelsen på Sociala Medier utan även hos olika Barnorganisationer. Så skall inte påminna om vem han är om ni inte redan visste. Utan googla. SHF,s del i det hela är att man mörkade detta kapitel i historien under många många år fast man visste eller hade sina föraningar. StHF måste försöka hitta sin egentliga identitet som förbund i en Idrotts fientlig Huvudstad. Man jagar konsekvent fel inom föreningar och bötfäller. Man utför ingen som helst tydlig lobbying mot styrande för att förbättra situationen för Handbollen i 08. Tyvärr är jag pessimistisk med dessa personer vi rodret. I den fortfarande inkommande Mailströmmen ser jag inga nyheter. Vi skall utbildas i allt och betala för det annars får vi inte bedriva verksamheten. I fråga sätt inte beslut för då kostar det mera…ja listan kan göras lång.. Då är det inte lätt för en som trots allt älskar handbolls att motivera sig att kämpa mot dessa Dinosaurier inom dom olika förbunden utan riskera hälsan.

Et förbund och fram för allt en förening som verkligen lyfter handbollen är Gävleborg/Dalarna. Syns framför allt i Serierna. Fler och fler av deras lag kommer upp mot dom högsta serierna. Där hamnade bland annat Borlänge HK till 2014-15. Dom tog sig upp i Div 1. Väl där har man fått smaka på handboll när den är några snäpp värre än Div 2. Men nu efter nyår har fd Elitserie spelaren och Borlängebon Erik Axelsson börja fått ordning på sina manskap. Även om det fattas lite starka pjäser har dom fortfarande en stor chans att klara kontraktet. Min tanke var i början av säsongen att dom skulle få tillgång till 2 Switteskolade spelare med erfarenhet av Div 1. Bröderna Rasch. Men ibland får man inte ihop alla pusselbitar så det ble vinget av detta tyvärr. Men framtiden är oskriven.

När man ändå har BHK uppe så skall jag berätta vilka som fick 2014,s JerkaPris.

Borlänge Hk fick Jerkapriset för vårat långvariga samarbete sedan Switte92 spelade A-pojk handboll. BHK,s -92 generation är grunden för Dagens BHK dessutom för dom fram handbollen i regionen på ett exemplariskt sätt och har en ungdomsverksamhet som imponerar stort. Ekonomin och samarbetet med Kommunen är också en av grundstenarna samt förstås en organisation fullspäckad med motiverade tränare och ledare. Jag skulle inte alls bli förvånad om BHK i en snar framtid syns på våra TV-apparater. Det mesta finns i föreningen. Skulle jag själv haft förmånen att vara 30 år yngre hade valet varit klart vart jag ville spela. Framtiden tillhör BHK.

 

Nu när skrivkrampen släppt kommer jag lägga minst ett inlägg i veckan kanske fler med senaste skvallret inom främst handbollen men även Idrottspolitik. Vi har som sagt nya spelpjäser på Idrottens schackbräde i 08. Ny Drottning men flera som slåss om kungs rollen och tyvärr alldeles för många gamla löpare torn och bönder. Men vill inte kalla dessa bönder. För bönder vill jobba. Dessa vill inte detta men vill vara med till Pension och göra så lite som möjligt. Tar upp dessa redan nästa gång samt även dom som fick den andra Jerkan för 2014. Det var nämligen 2 detta år.

 

Väl Mött och Sworza på Er.

Gerry