Idrottspolitiken 08 som ingen styrande vill kännas vid…

Det som hände med Madeleine Sjöstedts och henne sk bjudresa. I USA kallas detta numera Lobbying. AEG drog en jackpott för en dollar i Stockholms En armade bandit. Så ser man det i landet på andra sidan. Här i Sverige blev det rubrik i 2 dagar men vad hände sedan. Nja det är val i år och många som har skelett i garderoben har hyrt in städpatruller. Dom bokstavligen ser till att mycket som når ytan inför valet försvinner in i dimman. Så är delar av det politiska spelet. Många styrandes arbete ligger i fatet just nu. Det kastas allt från brandfacklor till locktoner. Ena dagen en helt omöjlig OS ansökan i en stad som gällande bredd och Ungdomsidrott tillhör den sämsta i Sverige. För att sedan bli löfte om något helt annat.

Är det något som vanvårdats det grövsta i Stockholm stad senaste 7 1/2 åren är det BreddIdrott & Folkhälsa. Magnituden av alla pengar som lagts i Budgeten på detta område har gått till Arena byggen Lyxiga Träningsanläggningar Konstgräsplaner ute så väl inne samt dom monetära miljonerna som öst ut på Elitföreningarna i Stockholm via SGA. Gemensam nämnare. Fotboll. Inte konstigt då större delen av Idrottsnämnden ledamöter är Medlemmar i DIF Fotboll. Skulle kunna skriva massor om dessa individers förehavande men det är gjort redan men kommer upprepa senare. Kontentan av dess vanvård ser vi idag och skrivs dessutom flitigt dagspressen.  Specifikt på Ungdoms sidan. Stockholm är Sveriges Sämsta Idrotts stad. Dom vill gärna gå ut och visa att dom vunnit priser hit och dit men inget stämmer. Hallbristen är enorm och kommer bli än värre. Inflyttningen från landsbygden ökar för varje år. Rörande Val löfte om BandyKyrkan vid Tallkrogen kommer det att stanna vid ett löfte. Med insyn i arbete om/kring förvaltningen så finns det inga budgeterade pengar till detta på sikt. Kassan just nu är tom. För övrigt är alla löften i nuläget från Politiker inte värt vatten. Folk har anpassat sig efter lögnerna och vet att det är Valår. Färdigställandet av Stora Mossen och Grattis Brommaborna kan mycket väl bli den sista på ett bra tag. Just nu ligger ett kostnadsförslag att renovera Åkeshovs Hallen på ungefär 300 miljoner. Ungefär det som Farstahallen kostade. Men betalar man 100 kr/kakelplattan istället för 10 så skenar kostnaderna iväg.

Fotbollen kan dock fortsättningsvis räkna med pengar och pengar. Madeleine & Regina som agerat målvakter fram för dom som verkligen styr Idrotts Stockholm. Kan man hoppas får något annat att pyssla med efter Valet. Just nu är Idrotts och fram för allt den Ideella tanken ¨Sten Nordin¨minimaliserad. När det gäller just SN så får vi lida då detta inte genererar lika mycket pengar in till staden snabbt nog utan allt man gör i denna sektor skall betala sig under år fram över med minskade social kostnader.Det fungerar inte på Sten. Om man nu undrar varför vi inte ens kom nära en OS tanke 2022. Fundera inte längre. Även med Politikernas godkännande där Fotbollsmoderaterna sade nej hade vi inte ens kommit förbi 1:a hindret. Hela ansökan hade löjets skimmer över sig men någon annan kommer dra fördelar av detta. Gissa vilka?? Vi har idag inte ett Idrottsborgar råd. Utan ett borgar råd som har 2 uppgifter. Regina likt Madeleine vill inte helst hålla på med Idrotts sysslan men gärna kultur och stadsbyggnad. Så det förklarar tillståndet i staden på den punkten. Denna borgarpost måste tillfalla en person med rätt insyn och pondus i Idrottsrörelsen. Dessutom omutbar. Det är ett grannlaga arbete och måste ha en egen Borgar råds post.

Nä vi ledsagas mot något som kallas Spektakulär kulturen. Ett billigt recept från Politiker att investera i och tro man är rätt ute. Då kan man minska intresset för Ungdomsidrott som kostar pengar och istället investera pengar i stora nöjeskomplex vilket fortgår just nu i 08 med rasande fart.Allt från Arenor i Miljardklassen till rena nöjesgallerior. Pisa Resultatet för 08 visade med negativ tydlighet riktningen Sten Nordin och hans folkvalda redan haft för resultaten i Skolorna. Själva hävdar dom att detta är felaktigt då vi är 3:dje landet idag som har det mest uppkopplade skolväsendet i Världen. Men vad spelar det för roll om resultaten ändå pekar i negativ riktning. Vad använder man denna uppkoppling till frågar man sig istället. Ta er tid ni som fortfarande gillar själva idéen med Ungdomsidrott och Folkhälsa och läs ¨The End of literacy and the triumph spectacle¨av Chris Hedges. Han skriver exakt om det som händer i Stockholm idag fast från USA. Dvs det som hände i Flertalet Storstäder ¨over there¨ under ett antal år och har skapat stora sociala problem för varje aktuell stad med ungdomar som driver omkring eller sitter vid datorn hemma utan att ha några andra alternativ. Politikerna är oerhört medvetna om denna plan. Resultatet av dessa beslut beskrivs ordagrant i boken. Faktum att det skrämmer skiten ur mig som vars enda drivkraft är att få hjälpa ungdomar att en chans att utöva sin idrott och där med även komma in i det sociala umgänget och förbättra sina skolresultat.

Skulle man fortsätta på denna utstakade linje så kan ni räkna med att vi kommer få ett berg av Sociala Problem. Ni vet dessutom under år av skriverier kring denna företeelse att Fotboll inte löser ett skvatt av detta problem utan tvärtom göder denna. Bollspel i alla ära på liten nivå med ledare och föräldrar som ställer upp hela vägen och inte utsätter barnen i någon form av press och stress i förhoppningen att någon dag så min lilla fotbolls spelare så är det din tur att stå framför kameran. Då fyller den en funktion och jag vet att många gillar att kicka boll för skoj skull vilket är bra. Som nöje vill jag nog placera fotboll i bottenregionerna inom sport. Det enda den bidrar med är att publiken löper amok när underhållningsvärdet sjunkit i botten och man ser att dessa 200kr och mera var bortkastade pengar. För att då få valuta för pengarna så kan man skrika av sig aggressionerna på fram för allt domarna eller motståndarfansen. Men allra värst när man övergår till det i deras ögon mer intressanta fysiska delarna som inte handlar om sport. Kasta Bengaler Slagsmål misshandel upplopp skadegörelse etc. Det är till detta vi skattebetalare bidragit med Skattemedel senaste åren. Fotbollen som nöje dog på -80 talet. Finns inget kvar längre. Nu är det ett jobb för alla inblandade och viktigaste är inte underhållning utan resultatet efter 90 minuter eller som egen spelare. Alla bär på en dröm att bli välbetalt proffs. Fotbollen kommer aldrig få bukt med alla problem kring detta om man hela tiden göder den med nya medel utan restriktioner. Klubbarna själva är maktlösa. Det finns ingen plan och färdigställa en sådan är det ingen som vill lägga pengar på för att ta fram. Det kommer bli ännu våldsammare i framtiden. Media bär ett stort ansvar kring detta. Alla skriverier och bevakning göder denna kultur och det handlar tillslut inte ens om Fotboll utan ren Huliganism. Redan i Januari presenterade den sig på Tele2. Var en liten försmak på vad som komma skall….

Arbetet kring detta måste börja med att man försöker minska klubbarnas inflytande på varje individs privatliv. För många är en match likvärt med att gå till jobbet och träffa samma människor sedan 20 år tillbaka. Man delar alla en gemensam nämnare. Inte kärleken till fotbollen utan till klubben. Det är en social trygghet för många vilket är bra men samtidigt en riskfaktor att bli indragen i våldsamheter trots att man inte egentligen vill detta. Grupptrycket och klubbkänslan öppnar och släpper alla spärrar. Vanliga människor förvandlas i ett rask till en våldsam pöbel. Medierna gnuggar sina händer och levererar spaltkilometer och timmar i tv vid varje tillfälle som bjuds. Det sitter gamla och även unga slipsgubbar i diverse olika tv program och kolumner i tidningarna. Ofta fd spelare och försöker på alla medel få Fotbollen att vara intressant. Men det är klart det är deras arbete. Jag har försökt sedan mitt uppvaknade 2001 och adjö till fotbollen försökt sätta mig in i vad det är som är själva drivkraften att ta sig till arenorna eller parkera i tv soffan. Jag menar vi matas med detta 365 dagar om året utan avbrott. Det måste ju finnas en ände på tristessen.

Nu finns det andra som försöker göra något åt detta. Har tidigare pratat om Hallar i Stockholm.nu som gör ett lovärt arbete. Beundrar deras drivkraft och kan kanske bli något men kommer inte hinna påverka den politiska utgången till valet 2014. Tiden är för knapp. Tänk om man kunde byta nämnder med varandra. Vi får Göteborgs Idrotts-Föreningsnämnd och dom får vår Idrottsnämnd. En kittlande tanke med nya ögon och öron. Göteborg är ett föredöme för Bredd idrotten trots att fotbollen har Kungasätet. Alla andra får en del av kakan och lever upp. Men det vet ni också att dom är överlägsna på detta plan. Fasen dom har till och med ett Ungdomsfullmäktige. Läs gärna om detta och förstå skillnaderna mellan våra slutna politiker och Göteborgs välkomnade in i Politiken redan i unga åldern. Jag är Imponerad värre!!!

Nu pausar vi… Förresten angående just hallfrågor och fotboll. Måste meddela att IF Swithiods sista seriematch mot Tumba och kan ha någon avgörande betydelse kommer att spelas i Farstahallen 23/3 kl:13:30. Ja vad säger man. Innebandyn kör i Västertorp fram till 17:00. Man kunde sedan tänkt sig att vi kunde spelat efter detta då det var en handbollstid MEN gissa vilka som fick denna tid. FOTBOLLEN.

Tack för det Televerket.

Gerry