Handboll For Dummies…..

Hade utlovat Politik denna vecka men det kommer. Vill följa EM i mål. Även om Sverige inte finns bland Final Four så är det trots allt dom 4 Stora Länderna i Final. Dom som alltid når hit mästerskap efter mästerskap. Det är heller ingen slump utan handlar om den där snubben som alltid hamnar i blickfånget vid avblåsningar. Coachen eller Tränaren. Kontinuitet. Dessa 4 lag har haft samma tränare under massvis med år och sådant borjar för framgång. När inte spelarna har erfarenheten så ser tränaren till att dom får detta med extrem fingertopp känsla.

Frankrike-Spanien eller Claude Onesta- Valero Rivero Lopez. Vilken häftig match det vart. Lagen var jämna genom hela matchen och tyvärr det som kunde blivit Matchens Lirare gör bort sig återigen i direktsändning. Ja vi talar om Fotbolls & Filmstjärnan Valetin Porte. Filmning i sista minuten inkl smajlet när han reste sig gör en illamående. Nu fanns det dock en annan veteran och bidragande orsak tillsammans med Onestas fantastiska coachning av laget. Luc Abalo. Högerkant spelaren gjorde allt på planen och vansinnigt bra. Frankrike använde sig av alla spelare och fokuserade mycket på kanterna. I Spanien var Canellas sjukt bra på 9 men ack så ensam. Kantspelarna i Spanien fick aldrig vara med som brukligt. Där var skillnaden och Frankrike vann helt rättvist trots filmningen på slutet.

Danmark-Spanien eller Ulrik Vibeke- Slatko Goluza. Tyckte man matchen innan var häftig som jag så var det än ballare i denna. Alltså hoppas det är många många tränare därute som såg denna match och hur coacherna använder hela spelplanen och trupp. Kantspelarna hade fest och gjorde livet surt för försvaret hela tiden. Danmark idag har inte bara 2 kanonspelare per position ytan 3 eller 4. Men sådant spelar ingen roll om man inte utnyttjar materialet och spelytan. Detta vart en klassisk match. Danmark besegrade Kroatien just för att Ulrik hade en bredare bänk som han inte tvekade att använda. Slatko hade en bra bänk men fegade ur. Horvat ersatte en trött och av Landin knäckt Cupic och var Världsklass på högerkanten men bara han fick bollarna. När väl man tillslut insåg att det står en snubbe på Vänsterkanten var han så nedkyld att han missade eller Landin räddade dessa avslut. Där gick matchen rejält. Mikkel Hansen var osynlig i anfall men ändå vinner man övertygande. Visar just att man har alla spelarämnen. Sist. Anders Eggerts. Man blir tårögd av denna Danska Helgedom. Han kommer få Handbollens första Kungamedalj i Danmark när han slutar. 179 lång och värd entre’ biljetten. Handbollen behöver dessa spelartyper. Skall dock erkänna att han sneglat lite på Abalo. Många av avsluten vid speciellt knorrar och lobbar görs med foten i golvet. Eller?? Se nedan.. Men vilken härlig final det blir och hade jag fel med tipset. Man längtar dit men ännu mera till 31 Maj och Final Four i Köln….Sworza

Lite handbolls Domar konstigheter.

Vad är Sturmer foul? Eller Offensiv foul. Regelboken säger är en spelare springer in i en motståndare som står stilla. Ja ni som följt EM vet säkert att detta är verkligen en tolkningsfråga likt kantavslut.. Professionella spelare har gjort detta till en konstart. Vi har sett inlöpningar på spelare i rörelse. Sådan som söker foulen och fått med sig denna. Domarens ursäkt för detta är ofta att han gått före med axeln. Det skall enligt regelboken inte spela någon roll. Som sagt en bedömningsfråga som man inte kan göra så mycket åt utan som försvarare jobba med fötterna som anfallare hitta luckorna i försvaret och agera snabbt.

Vad är armläge? Denna kommer upp när ett lag inte förmår eller vill anfalla eller rättare sagt föra bollen framåt mot motståndarnas mål. Dvs maska vinna tid eller helt enkelt möter ett grymt försvar och vill inte gärna tappa bollen för då åker man på kontring. Här har vi Handbollen störta gissel. Skall man göra något positivt inom handbollen idag bör man införa Skottklocka. Åtminstone under utvisning samt sista 5 minuterna i matchen. Har länge haft tankarna på att vilja anslå pengar för att testa etta på högre nivå. Idag en av handbollens negativa sidaor. Domarna kan ej vara partiska heller. Storlagen eller världsnationerna som kan detta med att maska kan döda allt från utvisningar till matcher enbart med att på sitt sätt manipulera domarhjärnorna att tiden står stilla. Vi på läktaren eller fram för tv apparaterna upplever något helt annat.

Vad är steg? Boken säger 3 steg. Även här ruckar man rejält på reglerna allt efter hur situationen ser ut. Dock skall man inte få mål godkänt efter att tagit 4 eller 5 steg. Men tar du 3 steg efter tagit upp bollen för att sedan studsa denna kan du ta ytterligare 2 steg. Låter det krångligt. Det är det men inte för dom mest slipade. Du kan få mål även när du tagit 4 steg ibland 5 steg. Då om du samtidigt haft en försvarare hängande på dig under försöket. Men här är det alltid en tolkningsfråga från Domarsidan.

Vad är straff? När du hindrar en motståndare i målgården från att göra mål är det straff. Hindrar du en motståndare utanför målgården från att göra mål skall denne vara helt fri och skall dessutom alltid innebära 2 minuters utvisning för försvararen. Ni som sett EM har noterat rekordet på utdömda straffar under en turnering. En liten ändring som dom alldeles för gamla gubbarna i Internationella förbunden infört. Skit tråkigt och drar ned på tempot rejält. Man blåser idag straff för i princip allt som anfallaren hindras ifrån att göra mål på under matchen.

Vad är nere? Luc Abalo. Inte bara en gudabenådad handbolls spelare med en kader av fans över hela världen. Man gav Narcisse epitetet Air France. Vad kallar man Luc. Air Ballon. Hans häng i luften finns ingen motsvarighet fortfarande i Världen. Men samtidigt har han gjort en konst i att precis släppa bollen innan foten landat i målgården. Han var så duktig på detta att domarna snart inte märkte han utnyttjade detta till sin fördel och satte foten i golvet för att kunna utföra alla sina konstnummer. Inga domare vågade blåsa nere under ex antal år trots många många video granskningar visade detta på allt från youtube till hemvideor. Han har fått många efter följare även om han själv idag verkligen anstränger sig för att INTE göra dessa saker. I Semifinalen idag var han helt outstanding. Men som sagt här är bedömningsfrågan nummer 1 för domare. Otroligt svårt att se eller döma rätt och fel bedömningar görs i parti och minut. Men svårt som fasen.

Vad är gult och rött? Är man oljust men inte tillräckligt för 2 minuter så får man ett gult kort eller varning som det heter. 2 Sådana och du får 2 minuters utvisning. Jag skippar Domar termelogin då detta är tråkigt utan nu är vi alla dummies på ett bra sätt. Får du 3 st 2 minutare under matchen blir det automatiskt rött. Och borta ur aktuelle match. Får du direkt rött för osportsligt uppträdande åker du ut men kan spela nästa match men förljer en domar rapport så är du ganska säkert avstängd nästa match. Ja regelverken är till för att komplicera hela tillvaron och behålla anställda på förbunden. Skall påpeka att både gult och rött gäller alla inte bara spelare utan även bänkfolket och tränare och lagledare mm.

Vad är övertramp? Ja boken säger att står du bara på linjen både som avslutare eller försvarare skall man blåsa. Inte tillåtet men sker ideligen som ni noterat. Det är inte svårt att se detta ens för måldomaren men orkar man bry sig om situationen inte varit till fördel för anfallaren. Ibland har jag blivit personligen grå hårig på flatheten från domarkåren som släpper detta samtidigt hyllat dom som vågar blåsa trots att det inneburit ett skit snyggt mål. Här är en regel som helt löses upp av domarna och deras egen bedömning.

Vi ändar här ett slag och njuter av 2 häftiga matcher på Fredagskvällen. Det är ju ändp Löningshelg.

Sworza På Er och I morgon Spelar IF Swithiod KL:17:45 i Västertorpshallen för er som inte kan hålla er till EM Finalen på Söndag. Dom möter Katrineholm.

Gerry