Eriksdalshallen 75 år i år.

Först lite basfakta om denna enda Hall i Sveriges Huvudstad Stockholm som skall täcka detta enorma behov som finnes idag.

Planyta 22*42 m. Dvs man får 20*40 för handboll men endast 1 meter på varje långsida innan vägg. Vilket idag inte är godkänt vare sig Nationellt och fram för allt Internationellt. Så stor anledning till att just Stockholm alltid och kommer att ha problem med att vara Värdland/Stad för olika evenemang. Därför är det dessutom så oerhört tragiskt och i mina ögon en käftsmäll från Politikerna mot Hallrörelsen att vi KANSKE skall ansöka om Värdskapet för OS2022. Vad kommer inte detta kosta. Jag älskar OS och allt som tillkommer detta inkl all korruption som följer med Pierre de Coubertins ide’. Mest för att jag unnar alla Idrottsmän som viger sina liv till sin Idrott och ett OS guld gör dom till Legender. Inget pris i hela Idrottsvärlden väger tyngre än ett OS guld. INGET. Nej inte ens VM Guld i Fotboll. Det tryggar dessutom utövarens framtid för alltid. Nåja där är vi idag.

Eriksdalshallen idag upprustades 2006 enligt ett beslut 2003. Hmm Märkligt då den byggdes 1938-39…. Nåja man byggde ut den sk Garderoben. Dvs lilla planen fick lite större mått. Den skall vara 18*38 idag vilket inte alls känns som den är för dom son varit och spelat där. Nåväl. 50 Miljoner lades ned på detta i och med att den var K-Märkt. Annars hade den rivits och kanske en större byggts på samma plats. Man fick istället nya omklädningsrum viprum pressrum ny entre’ men det mest grundläggande glömdes. Planytan 22*42 räcker inte idag och därför är Eriksdalshallen en sk Dispenshall. Man kan få in 1800 åskådare enligt föreskrifter idag. Och ytterligare en 700 om man använder ¨Garderoben¨dvs lilla hallen. Nu har ju detta räckt för Hammarby och några Innebandy föreningar som lyckats ta sig upp i Eliten men samtidigt är det så att man syr kostymen efter storleken. Dvs går ju inte att göra några storsatsningar med dessa grundförutsättningar. Facit ser vi just nu hända runt om i Sveriges större och mindre städer.

Precis som med OS gillar jag verkligen Eriksdalshallen. Faktiskt. Har många glada och tråkiga minnen från denna hall. Tråkigast var när man skulle se en match i Basket mellan Hammarby och tror det var Alvik i just Eriksdal. Steven Hill kunde inte vara med då han denna Vinterkväll då hans pappa blivit sjuk och han skulle flyga tillbaka till USA. Han omkom i en bilolycka på väg till Arlanda. Då hade Stjärnorna bilar från Sponsorer och Steven vet jag hade en Honda Civic anno -78 år modell. Hur gör man för att få in en spelare på 204 i en sådan. Man tar bort förarsätet och sitter i baksätet. Var oerhört tung nyhet. Glada minnen är dom alla Basketmatcherna boxningsgalorna och när Hellas lirade. Gick faktiskt trots att jag var Basketspelare och kollade Handboll. Fram för allt fajterna mot SAAB var extra sevärda. Min idol var Björn Lurch Andersson. 2 Meter muskelberg som sköt som ingen annan i Sporten då. Ända spelaren som såg ut som alla gjorde från Öststaterna på den tiden. Tyvärr var han SAAB trogen så fick passa på då han dök upp i Skolådan på Ringvägen.

Då kommer man onekligen in på att inte alla tycker att det är häftigt att spela i Eriksdalshallen. Eller så blir man helt enkelt för nervös. Vet inte vad men inför Söndagsmatchen mot Ljungsbro kändes det kanon fast vi saknade 4 st utespelare av rang. Vigg Staffan Love samt Kevin fanns inte där av olika skäl. Skulle senare visa sig att vi säkert kunnat bärgat segern med dom med i laget. Vi började nervöst och gick direkt in i Ljungsbros mer än lovligt sävliga tempo. Dom såg trötta ut redan efter 5 minuter men vete fasen vad som hände. Vi kunde inte komma upp i fart eller helt enkelt spela handboll. När Pierre var slutkörd för det mesta kretsa kring honom så föll allt. Vi vart riktigt dåliga. Ingen glöd ingenting alls. Men i 2:a första 15 minutrarna vart det bättring. Vi kvitterade och tog ledningen med 3 bollar och hade hittat tempo och spelet. Då kom den tunga TimeOuten från Ljungsbro. Tyckte inte dom förändra så mycket i anfallsspelet och men dom dubbelpunktade Pierre och Linus i försvaret. och bollarna verkligen rann in i målet. Trots att Elis med Pierre var dom bästa för dagen. Sen tappade domarparet helt matchen till vår nackdel. Inte bara tvivelaktiga utvisningar åt båda hållen utan alla dessa straffar som tilldelades Ljungsbro för samma sak hela tiden tog luften ur er och på slutet var det ingen längre som hade lust att spela handboll. Straff Blåsandet för denna grej som normalt blir antingen frikast eller övertramp. Motståndarna går in i försvaret med låg axel och drar med sig denna in i straffområdet. Fungerade varje gång. Var inte bara vi som var ledsna och förbannade. Ljungsbro ledarna var mer än lovligt irriterade på Domarparet trots att dom vann. Även en del egna spelare fick en skopa. Matchdelegaten hade en del synpunkter denna insats. Men vi har haft tur med väldigt väldigt bra domare utom just i Eskilstuna och Eriksdalshallen. Med bra domare menar jag givetvis inte att sådan som ger just Swithiod fördelar utan att man lägger sig på en bra nivå och blåser för rätt saker och visar pondus så att både spelare och tränare samt publik kan luta sig tillbaka och njuta av handboll. Dvs man måste hjälpa lyfta handbollen även i Div 2. Dock var Ljungsbro väldigt smarta i sitt spel och förtog sig inte i onödan. Det var stundom som att möta Gauthiod. Snabbare än så gick det inte… Så än en gång åker vi på pumpen mot lag som inte bryr sig om kontringar utan lugnt som Ferdinand går till sin korkek för att lukta på sina blommor. Inget att skämmas för för vi har förlorat större mot ännu sämre lag på detta sätt. Nu är det bara spotta i nävarna och full gas på Lördag.

Hammarby som spelade matchen för mot GUIF visade återigen att GUIF passar dom samt att man är tillbaka i Vinnarhålet efter 3 förluster och 3 oavgjorda. Kusiosa i och med detta är att nu börjar Handbollfolket vakna och börja jämföra Dagens Hammarby med Allsvenska Serieledarna Ricoh. OM dom skulle mötas idag. Vem skulle vinna??. Troligtvis Hammarby men inte med mycket men våra ballt värre med 2 Innerstadslag i Högsta Serien nästa säsong.

Derbyt mellan Silwing & Tyresö vanns av Tyresö. Har inget referat då jag ej han dit men klicka här annars.

Sworza

Gerry