Wow en artikel till….RICOH

ROCIlo

 

Historien bakom Ricoh började 1936 av Rikagaku Kogyo. 1963 (Mitt år) blev Ricoh Company. Började som ett forskningsföretag sedan Kameror väldigt tidigt för att gå över till Kopieringsmaskiner faxar som dom var först med för att numera ha ett brett sortiment av Kontorsapplikationer för alla miljöer. Hmm lät som en reklam slogan. I varje fall Ricoh i Sverige håller på att skriva lite Idrottshistoria. Detta med hjälp av Handboll i Stockholm. Vad kan vara mer Mission Impossible än detta. Naturligt hade varit Fotboll men där finns dom redan i England och Coventry där dom döpt arenan efter företaget. Ricoh Arena. Joda Ricoh är Globalt och omsätter Miljarder så varför skulle just detta med Handbollen vara märkvärdigt. Jo just för att 2 motpoler står mot varandra och dom är på god väg att lyckas. Handboll och Stockholm Stad.

Året är 2013 och nu finns det Svart på Vitt hur illa våra Idrottspoltiker skött sina uppgifter. Kan se Många Många skattebetada luncher och resor tillsammans med Fotbollslobbyn. Ändå gnälls det högt om avsaknad av konstgräs anläggningar etc. Den som har vill ha mera precis som rikemans släktet. Inneidrotten har fått stått tillbaka helt under senaste decenniet. Hur många lag och föreningar har inte dukat under pga av den sk Hallbristen. Ricoh har en anknytning till detta när man startade sin vandring från Div 4 för att först vara en motions satsnng till att göra en Swithiod. Dvs knata upp i seriesystemet under raka år. Just Swithiod har även en del i Ricohs framgångar på flera plan. Kommer till det senare. Ricoh inledde senare samarbete med Djurgården Handboll och var först deras sk B-lag. Dom rollerna skulle snart ändras och Djurgården Handboll vart i stället Ricohs B-lag. Detta kom tillslut att betyda slutet för Djurgården Handboll. Spelarna försvann från föreningen när Ricoh plockade ur Guldkornen. Då när man som förening ej förfogar över någon egen Ungdomsverksamhet utan helt förlitar sig på sitt egna namn och Elitstatus brukar det förr eller senare gå över bord.

Det gäller fram för allt i Stockholm. Tiderna fördelas baserat på ungdomar i spel samt Div tillhörighet. (betaltider) Djurgården drog sig ur Div 1 Norra hösten 2013 dvs för 2 månader ungefär. Så Ricoh är idag en del av det som var Djurgården Handboll. Dom har därför väldigt moget beslutat starta om med satsning på Ungdomar i den Nya Engelbrektshallen. Pratas dock redan idag bland alla Val löften om att Idrottsnämnden vill bygga en hall på Hjorthagen IP. Hur många timmar kommer DIF handbollen få kontra DIF fotbollen tror ni därute om detta händer??

Ricoh däremot är bosatta just nu i Sjöstadshallen men OM vilket jag ganska säkert tror gör en Rimbo och tar sig upp i finrummet. Elitserien finns det bara en hall och per definition Hall. Det är Dispenshallen Eriksdalhallen på Ringvägen. Med smeknamnet skolådan. Kommer bli en delikat uppgift att försöka tränga in en ytterligare Elitserielag på matchagendan i en redan idag fullbokad hall. Innebandyn har sina Elitlag som alla måste spela i Eriksdalshallen oavsett om dom ligger i Trollbäcken. Som dock åkte ur till denna säsong. Kvar finns Djurgården damer. Men även Skuru har tvingats till Eriksdal för vissa matcher. Alltså jösse i en stad som snart är 2 Miljoner till antalet.

Ricohs förvandling eller satsning baseras på 2 Ricoh killar och en dröm. Magnus Ide’n och Hans ¨Weppis¨Westberg som båda spelade i Hudiksvalls klubben Strand. Dom träffades av en slump på ett bröllop. Magnus som då jobbade för Carl Lamm. (ett annat kontorsföretag som senare köptes upp av Ricoh 2009 där av namnbytet) Dom ville båda starta en handbollsförening och lag. Sådant krävde en styrelse och massa annan formalia. Magnus drog detta för sina chefer på CL som tände på ide’n. Eftersom dom kunde visa upp en lista på kvalificerade spelare får Stockholms Handbolls Förbund slapp dom detta nålsöga som heter Div 5. Dvs här gjorde STHF skillnad mellan kreti och pleti. Jag har själv anfört detta som skäl för Gauthiods harvande i denna serie men inte fått gehör. Då har man sänkt värdet på Tex Pelle & Jonas Danielsson Henrik Persson jag i princip alla som medverkade i resan till Allsvenskan och som snöra på sig skorna för att lyfta Gauthiod ur denna Handbollsbakgård. Här var ett bevis på att vårt eget förbund inte alltid lever som dom lär och missuppfattat varför dom jobbar just för Handbollens utveckling i Stockholm. Men det var då det nu vidare.

Carl Lamm/Ricoh började en Swithiod resa som nu landat i Allsvenskan och till detta år med nya muskler och ledarstab. Ingemar Linell har tagit över Tränar rollen. Ja hur meriterad är inte denna fd Landslagscoach som fick den föga smickrande rollen att ersätta Legendaren Bengt Johansson en gång i tiden. Tala om förlorar läge. Bengt hade fört landslaget till otroliga framgångar men i sin tur stått tillbaka för utvecklingen då han i princip körde på samma manskap under en 12 års period. Nåväl det gick sådär för Ingemar med plumpen mot Island i kvalet. Men det är glömt och förlåtet. Till truppen tillkom många välkända namn. Namn finner ni här i ett Dubbeluppslag i dagen DN. Dock finner man namn som Båverud Koplimaa Järeholm Henricsson Holmberg samt sist Thomas ¨Foppa¨Forsberg. Den sistnämnda inte helt obekant för Swithiod där han en gång i tiden stod i mål under uppseende av vår Målvaktsfantom Mikael ¨Valle¨ Bergström och nu återkommit till Stockholm efter ett drygt decennium på olika internationella och nationella arenor. Då har man skapat sig förutsättningar och målet glasklart. Elitserien 2014-15.

Nu efter 8 omgångar och full pott har åtminstone jag svårt att se någon som kan hota Ricohs resa. Dom är bra! Väldigt bra och bygger från grunden på ett tungt försvars spel och Foppa i målet. Ikväll tar dom sig an Mats Kardells mycket unga CaperioTumba. Dom har verkligen startat om från grunden. Kardell är känd för att satsa tidigt på lovande juniorer och låta dom få både lyckas och misslyckas. Men då har han också en kader med spelare ute i Sverige med fostran just från Mats. Så man kan säga att ungt möter erfaret i kväll i Tumba Sporthall. Jag kommer inte missa detta. Har ni inget för er gå då och titta på denna match. Ricoh har dessutom inte missat att finnas ute i media vilket är oerhört livsviktigt idag.

Dubbeluppslaget i DN idag är bara en liten del. Så det kommer komma mera fram ledes. Vad har då Swithiod och Ricoh gemensamt. Ja bortsett Thomas Forsberg så har vi haft Ricoh som sponsor för inte så länge sedan. Tack till Rickard Engmark som kom till Swithiod 2008 efter vårt numera Klassiska besök i Allsvenskan och resan dit. Även andra spelare tidigare i Ricoh har haft förflutet i Swithiod och några av dagens har verkligen varit kombattanter på både gott och ont när Swithiods 92:or mötte DIF eller BK Söder.

Det enda negativa jag kan hitta mot Ricoh och som visat sig kan bli kostsamt för dess fortlevnad är att dom helt saknar Ungdoms verksamhet. Jag kan inte i nuläget säga om detta är ett krav från SHF för Elitlicensen om/när den blir aktuell men frågan har tagits upp tidigare gällande andra lag. Fast just nu tycker jag att det skall bli oerhört uppfriskande att följa Ricohs resa parallellt med Hammarbys framgång i Elitserien och detta med Bakgrund av båda lagens ytterst begränsade resurser i Dagens InomhusidrottStockholm anno 2013.

Alla andra lag på denna nivå har i 99 fall av 100 egen Arena eller Hall. Alternativt driftansvaret. Vilket rätt skött genererar stora extra inkomster vilket vi alla inom idrottsrörelsen vet om idag. Då finns det idag i Stockholm många små/stora företag som åker på en räkmacka och tjänar stora summor på andra föreningars framgångar. Dvs Cafeer försäljning av div produkter i anslutning till hallar och arenor där lagen spelar sina matcher. Publiken som kommer spenderar mera på detta än biljettpriset. Föreningsdrift i Stockholm existerar inte mer än det som skrivs på Stockholms Stads hemsida. Så Ricoh och Hammarby i Innerstaden CaperioTumba Skånela Rimbo i dess ytterkanter.

Just nu är ni ett riktmärke och annonspelare för Stockholms InnestadsHandboll på ett mycket Positivt sätt. Yttergängen har trots allt lite bättre förutsättningar med Kommuner som ställer upp. Fram för allt Märsta och Rimbo. Botkyrka har börjat tina upp dom mera. Så era placeringar i resp tabeller är en synlig grund för att Politikerna skall förstå att det finns mera än Fotboll och Bira.

Till sist jag har inte alls glömt varken Spårvägen eller Skurus härliga Dam? Tjejgängs framgångar i Elitserien men kommer ta upp det senare men likväl betyder dom lika mycket som herrlagen i mina ögon och skall ha all heder i byggandet av en trygg framtid för Stockholms Handbollen.

Nu är det helg och missa inte Söndagen i Eriksdalshallen för det kommer bli BOM!! Kanonhandboll.

Sworza

Gerry