Dessa fantastiska Människor på det Ideella tåget.

Bakom varje framgångsrik Idrottsman eller Idrottskvinna finns det alltid en eller flera Ideellt arbetande människor. Att vara framgångsrik innebär inte bara att man till slut kan livnära sig på den Idrott man skolats i utan fram för allt att man går ut i vuxenlivet med massa extra livserfarenheter och minnen att addera till sin CV. Dessa ungdomar har alla fördelar att lyckas vidare i livet. Där av säger jag inte att inga andra inte kommer göra detta som ej hamnat i Idrottsrörelsen varma famn. Ideellt arbete finns även utanför Idrottsrörelsen och genomsyrar allt vi gör idag. Ledare Tränar Lagmammor & Pappor Mentorer Kursledare mm mm. Dessa människor är i min värld dom bästa av sin sort. Människor som ger av sig själv och sin tid sina pengar för att hjälpa till att bygga något nytt och inte kräver ersättning för att göra detta. Människor som delar med sig av sina livserfarenheter till den yngre generationen och inte bara sina egna barn. Ni fantastiska människor som är Grundpelaren i en oerhört viktig utvecklings struktur. Idag är vi 10000-tal enbart inom Stockholms Län som gör denna resa. För ibland känns det som en resa där man så småningom når sin station på gott och ont. Stationernas namn och anledningar till avstigning är många men det finns dom som följer med ända till ändstationen. Många Idrottsföreningar är fulla av dessa hjältar och hyllas med all rätt både av sina egna samt av Idrottsrörelsen. Jag hyllar alla som med fri vilja vill kliva på detta tåg och oavsett senare vart man kliver av på vägen. Idag är vi en gratis extra arbetare för SocialEkonomisk Politik. Alla i Stadshuset vet om detta och vet samtidigt om detta skulle på något sätt störas eller till slut kollapsa skulle det få sådan ekonomiska konsekvenser att styrande i Stadshuset skulle falla fritt. Dom är idag inte speciellt kompetenta att ta till vara på denna resurs, vilket förvånar mig oerhört. Olika Budgetar för 2014 från olika partier börjar dyka upp på spelplanen. Några av dom tar bort sig själva i detta sammanhang och yrkar på skattehöjningar etc men nämner inget om satsningar på Idrott och Folkhälsa. Flera av dom har dock insett att som det ser ut idag och tyvärr rent siffermässigt (Ett språk som åtminstone når fram till ansvariga) börjar antalet ideella arbetar minska. Andra Partier fram lägger förslag på mer eller mindre utbyggnad av olika anläggningar. Kravet är dock att det är billigt. Det är just här som allt går fel. Vad är billigt idag om det är en investering för framtiden. Här struntar man fullkomligt i livslängd och vad ideell verksamhet betalar tillbaka till samhället om dom rätta resurserna in finnes. Jaja… Ni kloka människor därute som vet vad det handlar om i långa loppet. En framtid för inte bara våra ungdomar utan även oss själva som lägger ned all denna energi.

Minskningen av ideell verksamhet är stor. Stockholm växer så det knakar. Paniken att enbart bygga bostäder till alla ny inflyttande är påtaglig och rent politiskt en säljbar produkt. Så även kontor och Gallerior. Men vad skall alla göra. Bland alla som sitter på ideella tåget börjar stationerna komma tätare. Suget att kliva av när förutsättningar att bedriva det man valt att medverka i minskar för varje år och man får problem som man verkligen inte valt att få på sitt tågbord. Tex antalet timmar i veckan som barn kan bedriva sin idrott. Då kan nästa station vara alternativet för att återgå till en ny Vardag och kanske skaffa sig en ny egen fritidshobby. Eftersom jag i nuläget sitter relativt högt inom den idrott jag valt att ge mitt Ideella bidrag till och har fortfarande till skrivandes stund inte ångrat mig en sekund. Visst har det varit tungt och motgångar infunnit sig men jag har fått så mycket tillbaka från alla människor och ungdomar jag mött under resan att valet varit rätt. Dock så kan man känna större matthet mot styrande i landet som ibland behandlar föreningar som om vi vore företag med anställda. Endast en liten bråkel och knappt mätbart som siffra har anställda inom Idrottsrörelsen. Då är många av kraven som ställs idag mot oss andra i paritet med företag. Där vi måste ha revisorer ekonomisk ansvariga plus andra utpekade som kan leverera årliga skatteunderlag. Alltså detta kostar pengar. Ordentligt med pengar för små som stora föreningar. Alla kan heller inte kanske förfoga över människor inom sin egna struktur som är villiga att göra detta jobb på sin fritid. Detta sagt så är även detta ett ok som alla bör ha i åtanke när man tex tycker att en avgift till föreningen är hög. Makthavarna bör rannsaka sig själva på den här punkten och börja förstå att Föreningar och dessa medlemmar är inte anställda utan Ideellt arbetande SuperMänniskor.

Så sitt gärna kvar på tåget så skall jag och några andra försöka övertyga nyttan att byta ut träbritsarna i vagnarna till fåtöljer för pengarna finns idag det är bara att Makthavarna inte förstår varför man måste göra denna satsning/investering.

Tack för allt arbete pengar fritid ni gör för Sveriges Ungdomar och vuxna Ungdomar i alla föreningar.

Några av det riktigt stora Eldsjälarna inom IF Swithiods historia kommer att lyftas fram i rampljuset senare. Har inte hela dess historia klar för mig och vill helst inte missa några viktiga i detta sammanhang. Meddelas när det är klart. Dock kan 3 namn nämnas redan varav sistnämnda fortfarande aktiv. Alvar Johansson Bengt Persson samt Pekka Palonen Westberg.

Så ett 4-faldigt Sworza till er alla ideella människor och ett speciellt tack till er alla i Dagens IF Swithiod Anno 2013. Utan er inget IF Swithiod trots att vi funnits sedan 1900. Kan komma en överraskning i December.

Gerry